Levekårsundersøkelsen for 2023 viser at stadig flere sliter økonomisk, og at én av fem ikke er i stand til å dekke uforutsette utgifter. Er du en av dem? Her får du våre beste råd for hvordan du kan håndtere uventede kostnader.
Hva er uforutsette utgifter?
Uforutsette utgifter er kostnader som oppstår helt uventet og som du ikke har tatt høyde for i ditt personlige budsjett. Det er utgifter som kan oppstå når som helst, og være alt fra små beløp til store summer.
Eksempler på uforutsette utgifter:
- Reparasjoner: En ødelagt vaskemaskin, vannlekkasje i huset eller en skade på bilen.
- Helseutgifter: En tannlegetime, dyre medisiner eller et sykehusopphold.
- IKT-utgifter: En knust mobiltelefon, en bærbar PC som slutter å virke eller en dyr regning for overforbruk av mobildata.
- Reiseutgifter: Et ærend i en annen by eller en nødvendig forretningsreise.
- Andre utgifter: Tap av inntekt, restskatt eller et tyveri.
Hvordan håndtere uforutsette utgifter?
Felles for uforutsette utgifter er at de som regel krever rask betaling, noe som kan utfordre hverdagsøkonomien. Her er noen tiltak du kan gjøre for å håndtere uventede ekstrakostnader:
1. Få oversikt over økonomien din
Start med å lage en detaljert oversikt over inntekter og utgifter. Det gir deg et klart bilde av din økonomiske situasjon og hjelper å identifisere hvor du eventuelt kan kutte kostnader.
2. Prioriter utgiftene dine
Sørg for at de mest nødvendige utgiftene, som husleie, mat, strøm og medisiner, blir betalt først. Vurder deretter å utsette eller redusere mindre viktige utgifter.
3. Kontakt kreditorene dine
Ta kontakt med de du skylder penger og forklar situasjonen. Mange kreditorer er villige til å inngå betalingsavtaler eller gi betalingsutsettelser dersom de er kjent situasjonen din.
4. Undersøk lånemuligheter
Sjekk om du har mulighet til å ta opp et lån. Et forbrukslån kan være en rask løsning, men vær oppmerksom på rentekostnadene. Uno Finans samarbeider med flere banker og hjelper deg å finne lånet med de beste betingelsene og lavest mulig rente – helt gratis og uforpliktende.
5. Få profesjonell hjelp
Hvis du trenger penger, men ikke får lån og begynner å miste kontrollen over egen økonomi, kan det være lurt å søke profesjonell hjelp. Hos NAV kan du få gratis veiledning av en økonomi- og gjeldsrådgiver. De tilbyr ulike tjenester for alle som trenger rådgivning om økonomi og gjeld.
Vær forberedt og spar opp en buffer
For å unngå at uventede kostnader snur opp ned på økonomien din i fremtiden, er det viktig å være forberedt. Begynn derfor å spare opp en buffer. En bufferkonto er rett og slett en sparekonto hvor du setter av penger til uforutsette utgifter.
Fordeler med bufferkonto:
Du unngår stress og bekymring: Når du vet at du har penger til å dekke uforutsette utgifter, slipper du å bekymre deg for økonomien dersom noe plutselig skulle skje.
Du unngår mer gjeld: Uten en bufferkonto kan det være du må ta opp lån for å dekke uventede kostnader. Små kortsiktige lån har ofte høye renter og gebyrer, noe som kan forverre den økonomiske situasjonen over tid.
Du har mer kontroll over økonomien: Når du er bevisst på hva du bruker pengene på og setter jevnlig av til sparing, får du bedre oversikt og større fleksibilitet i din personlige økonomi.
Få tips til hvor mye du bør spare på bufferkonto her!