Sliter du med uforutsette utgifter?

Sliter du med uforutsette utgifter?

Levekårsundersøkelsen for 2023 viser at stadig flere sliter økonomisk, og at én av fem ikke er i stand til å dekke uforutsette utgifter. Er du en av dem? Her får du våre beste råd for hvordan du kan håndtere uventede kostnader.

Hva er uforutsette utgifter?

Uforutsette utgifter er kostnader som oppstår helt uventet og som du ikke har tatt høyde for i ditt personlige budsjett. Det er utgifter som kan oppstå når som helst, og være alt fra små beløp til store summer.

Eksempler på uforutsette utgifter:

  • Reparasjoner: En ødelagt vaskemaskin, vannlekkasje i huset eller en skade på bilen.
  • Helseutgifter: En tannlegetime, dyre medisiner eller et sykehusopphold.
  • IKT-utgifter: En knust mobiltelefon, en bærbar PC som slutter å virke eller en dyr regning for overforbruk av mobildata.
  • Reiseutgifter: Et ærend i en annen by eller en nødvendig forretningsreise.
  • Andre utgifter: Tap av inntekt, restskatt eller et tyveri.

Hvordan håndtere uforutsette utgifter?

Felles for uforutsette utgifter er at de som regel krever rask betaling, noe som kan utfordre hverdagsøkonomien. Her er noen tiltak du kan gjøre for å håndtere uventede ekstrakostnader:

1. Få oversikt over økonomien din

Start med å lage en detaljert oversikt over inntekter og utgifter. Det gir deg et klart bilde av din økonomiske situasjon og hjelper å identifisere hvor du eventuelt kan kutte kostnader.

2. Prioriter utgiftene dine

Sørg for at de mest nødvendige utgiftene, som husleie, mat, strøm og medisiner, blir betalt først. Vurder deretter å utsette eller redusere mindre viktige utgifter.

3. Kontakt kreditorene dine

Ta kontakt med de du skylder penger og forklar situasjonen. Mange kreditorer er villige til å inngå betalingsavtaler eller gi betalingsutsettelser dersom de er kjent situasjonen din.

4. Undersøk lånemuligheter

Sjekk om du har mulighet til å ta opp et lån. Et forbrukslån kan være en rask løsning, men vær oppmerksom på rentekostnadene. Uno Finans samarbeider med flere banker og hjelper deg å finne lånet med de beste betingelsene og lavest mulig rente – helt gratis og uforpliktende.

5. Få profesjonell hjelp

Hvis du trenger penger, men ikke får lån og begynner å miste kontrollen over egen økonomi, kan det være lurt å søke profesjonell hjelp. Hos NAV kan du få gratis veiledning av en økonomi- og gjeldsrådgiver. De tilbyr ulike tjenester for alle som trenger rådgivning om økonomi og gjeld.

Vær forberedt og spar opp en buffer

For å unngå at uventede kostnader snur opp ned på økonomien din i fremtiden, er det viktig å være forberedt. Begynn derfor å spare opp en buffer. En bufferkonto er rett og slett en sparekonto hvor du setter av penger til uforutsette utgifter.

Fordeler med bufferkonto:

  • Du unngår stress og bekymring: Når du vet at du har penger til å dekke uforutsette utgifter, slipper du å bekymre deg for økonomien dersom noe plutselig skulle skje.

  • Du unngår mer gjeld: Uten en bufferkonto kan det være du må ta opp lån for å dekke uventede kostnader. Små kortsiktige lån har ofte høye renter og gebyrer, noe som kan forverre den økonomiske situasjonen over tid.

  • Du har mer kontroll over økonomien: Når du er bevisst på hva du bruker pengene på og setter jevnlig av til sparing, får du bedre oversikt og større fleksibilitet i din personlige økonomi.

Få tips til hvor mye du bør spare på bufferkonto her!

LånebeløpInntil 800 000 kr
Nedbetalingstid1 15 år
Velg lån
Månedlig besparelse tar utgangspunkt i at du refinansierer ett eller flere kredittkort og forutsetter lik nedbetalingstid. Månedskostnaden på kredittkort beregnes av gjennomsnittlig effektive rente, fra samtlige kredittkorttilbydere, slik den fremgår på Finansportalen.no. Besparelsen er basert på følgende renteeksempel: Nominell rente 10.10%, effektiv rente 10.86%, 300 000kr, o/10 år, kostnad 181 338. Totalt 481 338

Flere artikler

Lån på dagen

Lån på dagen

Før tok det lang tid å få lån, men slik er det heldigvis ikke lenger. Nå kan du låne penger på dagen – til og med på bare noen timer! Har du behov for penger raskt, kan et lån på dagen uten sikkerhet være løsningen. Se hvordan du går frem for å søke, samt fordeler og ulemper ved å benytte deg av denne muligheten.

Les artikkelen
Når kommer namsmannen på døra?

Når kommer namsmannen på døra?

Om du har fått et varsel om tvangssalg eller tilbakelevering, vil namsmannen kunne oppsøke deg der du bor eller arbeider for å hente inn eiendelen. Namsmannen vil deretter selge eiendelen, så sant salgssummen er høyere enn kostnadene ved gjennomføring.

Les artikkelen
Hva er forbrukslån?

Hva er forbrukslån?

Vi har alle havnet i en situasjon der vi behøver penger raskt. Enten det er for å dekke uforutsette utgifter, gjøre ferdig oppussingen eller bestille en ny opplevelse, er det ikke alltid man har de nødvendige midlene tilgjengelig når behovet oppstår. Alternativet vil da være å låne penger uten sikkerhet, og et forbrukslån kan være løsningen. Men hva er forbrukslån og hva skiller det fra andre typer lån?

Les artikkelen
Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Uansett om det er grunnet bortfall av inntekt, økte og uforutsette utgifter eller høyt forbruk; gjeldsproblemer kan ramme hvem som helst. For mange føles situasjonen uoverkommelig og fører til mye stress og bekymringer, men det finnes råd!

Les artikkelen
Refinansiering uten sikkerhet

Refinansiering uten sikkerhet

Har du gjeld og kreditter hos flere aktører som gjør at regningene bare hoper seg opp? Da kan refinansiering uten sikkerhet hjelpe deg å få en ryddigere økonomi. Faktisk kan du også spare penger og få bedre betingelser ved å samle alle smålån i ett og samme lån. Hos Uno Finans kan vi tilby refinansiering uten sikkerhet opptil 800 000 kroner.

Les artikkelen
Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Hva er inkasso? Og hva skjer egentlig i en inkassoprosess? Her får du en oversikt over inkassoregler, fra du mottar første purring til betalingsanmerkning og tvangsfullbyrdelse av utestående krav.

Les artikkelen
Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering? Refinansiering av både boliglån og forbrukslån er spesielt vanlig for å få litt bedre orden på økonomien. Men hva betyr det, og når bør man refinansiere gjeld?

Les artikkelen