Skal du kjøpe ny bolig og trenger boliglån? Får du nei fra banken fordi du søker boliglån uten fast jobb, eller med inkasso og betalingsanmerkning? Kanskje skal du bytte bolig og har behov for mellomfinansiering før du får solgt din nåværende eiendom? Her får du hjelp og råd til hvordan få det beste boliglånet tilpasset din situasjon.
Hvor mye kan man få i boliglån?
Hovedregelen når du skal ta opp et boliglån, er at du ikke får låne mer enn fem ganger (samlet) brutto årsinntekt, og ikke mer enn 85 % av markedsverdien på bolig. Dette er krav myndighetene i Norge stiller. I tillegg er bankene pålagt å ta hensyn til at du kan tåle en potensiell renteøkning på 5 %.
Hvor mye du kan låne utover dette, vil variere fra person til person og fra bank til bank, og bestemmes blant annet på bakgrunn av
- inntekter
- utgifter
- eventuell eksisterende gjeld
Gjennom Uno Finans kan du låne inntil 10 000 000 kroner.
Hvilke typer boliglån finnes?
Når du skal ta opp et boliglån, finnes det flere typer lån basert på hvilken situasjon du er i. For noen er det første gang de kjøper en bolig – en stor milepæl i livet. Da er det vanlig å bruke oppsparte midler i egenkapital for å få lån. Det finnes også en mulighet for førstegangskjøpere til å ta opp et lån med medlåntaker, eller med sikkerhet i eiendom ved at andre stiller som kausjonist.
For de som allerede er inne på boligmarkedet, finnes det også flere ulike lån. Hvis du ønsker å bytte bolig, kan for eksempel mellomfinansiering være løsningen. Det er i prinsippet et midlertidig boliglån som sørger for at du kan betale for den nye drømmeboligen selv om du ikke enda har solgt den andre. I praksis blir du da i en liten periode sittende med lån på to boliger, og i dette tilfellet stilles det sikkerhet for det nye lånet i boligen du allerede eier.
En annen type boliglån er rammelån, også kalt fleksilån eller boligkreditt. Rammelån gir deg muligheten til å låne opptil 60 % av boligens verdi, og pengene kan du bruke til hva du vil. Du betaler kun renter av kreditten du faktisk bruker. Normalt er rammelån imidlertid et litt dyrere lån enn vanlig boliglån og lån med sikkerhet.
Du kan ha lån med flytende rente eller fast rente. Ved et fastrentelån bindes renten for en avtalt periode, og banken kan ikke endre denne i perioden. En flytende rente vil følge markedsrenten, og banken kan altså justere rentenivået i løpet av låneperioden.
Hvor mye egenkapital kreves for boliglån?
Egenkapital er de pengene du selv går inn med når du skal kjøpe bolig. Denne kapitalen består ofte av oppsparte midler, men hvis du allerede eier en bolig, så kan egenkapitalen også være verdien av boligen minus det du skylder på det eksisterende boliglånet ditt.
Som hovedregel for å få boliglån, er det lovfestet at du skal kunne stille med 15 % av lånet du ønsker. Skal du låne penger til sekundærbolig i Oslo, er imidlertid egenkapitalkravet for boliglån 40 %, på grunn av den sterke prisveksten de siste årene.
Krav til egenkapital for boliglån stilles for at bankene skal ta en mindre risiko når de låner deg penger. Dette kravet er ikke like lett å møte for alle, men det finnes også muligheter for å få boliglån uten egenkapital. Du kan nemlig søke med medlåntaker, eller om lån med sikkerhet i egen eller andres bolig.
Hva vil det si å refinansiere boliglån?
Å refinansiere vil si å samle flere lån i ett og samme lån. Dette gir gjerne flere gunstige fordeler, blant annet
- lavere gebyrer og renter
- kun én långiver å forholde deg til
- bedre oversikt over økonomien
Det finnes to typer refinansiering, refinansiering uten sikkerhet og refinansiering med sikkerhet i bolig. Når det er snakk om refinansiering av boliglån, menes refinansiering med sikkerhet. Da stiller du garanti for at du kan betale lånet ved pant i eiendom. Dette kan være din egen eller andres eiendom.
Det finnes flere grunner til hvorfor refinansiere boliglån, slik som for eksempel
- for å pusse opp eller bygge på eiendommen
- fordi du trenger et større lån
- for å få bedre betingelser og vilkår på lånet
Kan man få boliglån uten fast jobb?
Flere banker stiller seg på bakbeina hvis du søker om boliglån uten fast jobb eller med lav inntekt. Mange er dessverre “pessimistisk anlagt” og avslår slike søknader uten å sette seg skikkelig inn i søkers situasjon og fremtid. Negativ betalingshistorikk eller variabel inntekt fører dermed til at mange får avslag på sine boliglånssøknader.
Det finnes imidlertid noen få banker som har spesialisert seg på at nettopp slike søkere likevel skal få lån. De bruker tid på å sette seg inn i din livssituasjoner, og ser heller på fremtidig betjeningsevne fremfor betalingshistorikk når de vurderer deg som lånekunde.
Er det mulig å få boliglån med betalingsanmerkning?
Hos de fleste banker får du nærmest automatisk avslag på lånesøknader dersom du har en betalingsanmerkning. Med utestående betalinger eller pågående inkassosaker, kan du med andre ord havne i en vanskelig økonomisk sirkel som er tøff å komme seg ut av: Du trenger penger for å betale ned gjelden din, men du får ikke lån fra banken.
Men, du kan faktisk få lån med inkasso. Det finnes nemlig noen få banker som er villig til å se muligheter fremfor hindringer. Ved å refinansiere gjelden du allerede har, kan du slette betalingsanmerkningene dine og bli kredittverdig igjen. Du kan refinansiere både gjeld fra kredittkort, forbrukslån, smålån og eksisterende boliglån.
Vi i Uno Finans kan hjelpe deg å få lån med betalingsanmerkning eller uten fast jobb. Send oss en uforpliktende søknad, så tar vi saken videre – det er helt gratis!
Hvordan få boliglån?
Å søke om lån til bolig er veldig enkelt, slik går du frem:
1. Ta kontakt med oss Send oss en søknad med info om deg, ønsket lånebeløp og nedbetalingstid.
2. Vent mens vi kontakter bankene Vi utfører kredittsjekk av deg og sender søknaden din til flere banker.
3. Få et tilbud Få presentert det beste tilbudet tilpasset din situasjon.
4. Godkjenn tilbudet Velg om du vil benytte deg av tilbudet, godkjenn og få pengene utbetalt på konto.
Få det beste lånet for deg med boliglån-sammenligning
Boliglånet med best rente får du ved å sammenligne tilbud fra ulike banker. Søker du gjennom Uno Finans, gjør vi dette for deg – du trenger kun å sende oss én søknad.
Vi spesialiserer oss på lånekunder som av ulike årsaker ikke anses som ideelle låntakere hos tradisjonelle boliglånsbanker, og samarbeider med banker som er villige til å gi boliglån, selv til personer uten fast jobb, med lav inntekt eller med betalingsanmerkning.
Vår tjeneste er gratis og uforpliktende, og du står fritt til å takke nei til tilbudet dersom du skulle ombestemme deg.