Sparing og investering

Sparing og investering

Sparing og investering kan være en enkel vei til økonomisk trygghet og stabilitet. Her gir vi deg gode sparetips og gjennomgår ulike former for både kortsiktig og langsiktig sparing som kan passe dine økonomiske mål.

Å spare er enkelt og greit å unngå forbruk. Man deler gjerne opp sparing i kortsiktig og langsiktig sparing da tidshorisonten for sparemålet ditt er avgjørende for hvilken risiko man anbefaler. Det er lurt å sette opp et automatisk trekk til sparing hver måned – for eksempel samme dag som du får lønn – slik at du slipper å gjøre noe aktivt for å spare.

Husk at å betale ned på dyr gjeld som forbrukslån, kredittkortlån og billån også er en form for sparing. Det er gjerne anbefalt å kvitte seg med slike lån, eller refinansiere for å få bedre rente og vilkår, før man setter i gang med annen form for sparing.

Kortsiktig sparing

Kortsiktig sparing defineres gjerne som sparing opptil 5 år. Ved kortsiktig sparing er det anbefalt å ta lavere risiko og finne sparemåter som gir god rente samtidig som det er fleksibelt med tanke på uttak.

Eksempler på kortsiktig sparing:

  • Sparekonto uten risiko og bindingstid
  • Rentefond (fond som investerer i obligasjoner og sertifikater – passer om du har en sparehorisont på rundt 2 år)
  • Mikrosparing (et fast beløp spares hver gang du bruker bankkortet ditt eller betaler en regning)
  • Høyrentekonto (merk at disse kan ha krav til minimumsinnskudd og ha begrensninger for hvor mange uttak man kan ha i løpet av et år)
  • Kombinasjonsfond (fond som investerer både i renter og aksjer – anbefales om man planlegger å spare i minst 3 år)
  • Fastrenteinnskudd hvor du binder pengene i en kortere periode

Eksempler på sparemål ved kortsiktig sparing:

  • Bufferkonto til uforutsette utgifter og hendelser
  • Sparing til ferie
  • Sparing til kjøp av bil, båt eller hytte
  • Oppussing
  • Større møbler og interiør
  • Konfirmasjon, dåp, jubileumsbursdag eller bryllup

Sørg for at du har opparbeidet deg en bufferkonto på en eller to månedslønner før du begynner å spare til andre ting.

Langsiktig sparing

Langsiktig sparing defineres som sparemål utover 5 år. Her har man anledning til å ta noe høyere risiko da svingningene i markedet gjerne vil jevne seg ut over tid. Historisk sett har for eksempel indeksfond vært en god investering da disse har gitt god avkastning på sikt samtidig som de har hatt et lavere forvaltningsgebyr enn de fleste aktive aksjefond.

Det vanligste å spare til ved langsiktig sparing er pensjon. Mange ønsker også å spare for å ha midler til å hjelpe barn inn på boligmarkedet.

Eksempler på langsiktig sparing:

  • IPS-sparing (individuell pensjonssparing hvor man låser pengene til pensjon)
  • Individuelle aksjer
  • Aksjefond (aktivt forvaltede fond)
  • Indeksfond (passive fond som skal speile markedet – stort sett rimeligere enn aktive fond)
  • Kombinasjonsfond
  • BSU (boligsparing for ungdom – om man er under 34 år
LånebeløpInntil 800 000 kr
Nedbetalingstid1 15 år
Velg lån
Månedlig besparelse tar utgangspunkt i at du refinansierer ett eller flere kredittkort og forutsetter lik nedbetalingstid. Månedskostnaden på kredittkort beregnes av gjennomsnittlig effektive rente, fra samtlige kredittkorttilbydere, slik den fremgår på Finansportalen.no. Besparelsen er basert på følgende renteeksempel: Nominell rente 10.10%, effektiv rente 10.86%, 300 000kr, o/10 år, kostnad 181 338. Totalt 481 338

Flere artikler

Lån på dagen

Lån på dagen

Før tok det lang tid å få lån, men slik er det heldigvis ikke lenger. Nå kan du låne penger på dagen – til og med på bare noen timer! Har du behov for penger raskt, kan et lån på dagen uten sikkerhet være løsningen. Se hvordan du går frem for å søke, samt fordeler og ulemper ved å benytte deg av denne muligheten.

Les artikkelen
Når kommer namsmannen på døra?

Når kommer namsmannen på døra?

Om du har fått et varsel om tvangssalg eller tilbakelevering, vil namsmannen kunne oppsøke deg der du bor eller arbeider for å hente inn eiendelen. Namsmannen vil deretter selge eiendelen, så sant salgssummen er høyere enn kostnadene ved gjennomføring.

Les artikkelen
Hva er forbrukslån?

Hva er forbrukslån?

Vi har alle havnet i en situasjon der vi behøver penger raskt. Enten det er for å dekke uforutsette utgifter, gjøre ferdig oppussingen eller bestille en ny opplevelse, er det ikke alltid man har de nødvendige midlene tilgjengelig når behovet oppstår. Alternativet vil da være å låne penger uten sikkerhet, og et forbrukslån kan være løsningen. Men hva er forbrukslån og hva skiller det fra andre typer lån?

Les artikkelen
Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Uansett om det er grunnet bortfall av inntekt, økte og uforutsette utgifter eller høyt forbruk; gjeldsproblemer kan ramme hvem som helst. For mange føles situasjonen uoverkommelig og fører til mye stress og bekymringer, men det finnes råd!

Les artikkelen
Refinansiering uten sikkerhet

Refinansiering uten sikkerhet

Har du gjeld og kreditter hos flere aktører som gjør at regningene bare hoper seg opp? Da kan refinansiering uten sikkerhet hjelpe deg å få en ryddigere økonomi. Faktisk kan du også spare penger og få bedre betingelser ved å samle alle smålån i ett og samme lån. Hos Uno Finans kan vi tilby refinansiering uten sikkerhet opptil 800 000 kroner.

Les artikkelen
Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Hva er inkasso? Og hva skjer egentlig i en inkassoprosess? Her får du en oversikt over inkassoregler, fra du mottar første purring til betalingsanmerkning og tvangsfullbyrdelse av utestående krav.

Les artikkelen
Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering? Refinansiering av både boliglån og forbrukslån er spesielt vanlig for å få litt bedre orden på økonomien. Men hva betyr det, og når bør man refinansiere gjeld?

Les artikkelen