Et samlivsbrudd eller skilsmisse er for de fleste en krevende prosess, spesielt med tanke på økonomi og hvordan man fordeler verdier og gjeld. Vårt råd er å ta den vanskelige samtalen før man etablerer seg, og sørge for at man får en best mulig parøkonomi.
Hvordan forhindre at et samlivsbrudd går utover økonomien?
Å ta en samtale om fremtidig økonomi er kanskje ikke det mest romantiske man kan foreta seg når man bestemmer seg for å flytte sammen. Men å etablere en rettferdig parøkonomi mens forholdet går bra, er noe man aldri vil angre på i etterkant.
Det beste er å fordele alt likt, så godt det lar seg gjøre. Om dere ikke eier like mye av boligen hver, så sørg for at dere betaler ned på lån og utgifter til bolig (som vedlikehold, eiendomsskatt og oppussing) i forhold til den eierbrøken dere har. Om den ene parten flytter inn hos den andre, bør vedkommende også kjøpe seg inn slik at man ikke går glipp av boligens verdistiging mens man er sammen.
Sett gjerne opp en felles konto i banken, hvor dere betaler inn prosentvis i forhold til hva hver av dere tjener. Alt som er felles - lån, fellesutgifter, forsikringer, strøm, mat, bil, vedlikehold, abonnementer, ting til barna osv. - bør betales fra denne kontoen. Sørg for å sette opp et budsjett slik at dere vet hva som må være inne på kontoen til enhver tid.
Unngå disse fellene:
- Ikke bare overfør penger til en partner som styrer alt, men vær med og ta kontroll over økonomien sammen.
- Jobb deltid eller ta ulønnet permisjon for å være hjemme med barn uten at tapt arbeidsinntekt og pensjonsopptjening kompenseres og settes inn på en egen konto spesifisert som særeie i samboerkontrakt eller ektepakt.
- Flytt inn hos partner med egen bolig uten å kjøpe deg inn. Om du kun betaler leie og deler på alle utgifter, vil du bidra til verdistigning av boligen uten å få noe igjen for det selv.
Hva skjer med økonomien ved et samlivsbrudd?
Et samlivsbrudd eller en skilsmisse betyr ofte at man ender opp med trangere økonomi. Man er ikke lenger to om de daglige utgiftene, i tillegg så koster det å flytte fra hverandre. Om den ene ektefellen overtar boligen kommer kostnadene i forbindelse med takstmann (som estimerer verdien på boligen), skjøte til Kartverket og selve kjøpet, mens man ved salg av boligen vil måtte betale både takstmann, eiendomsmegler og dokumentavgift på 2,5% av boligens verdi.
Om man ikke blir enige om hva man ønsker å gjøre med boligen, kan man kreve at boligen blir tvangssolgt ved å ta kontakt med Namsmyndighetene.
Det er viktig å huske på at det juridisk kan være store forskjeller økonomisk om man er gift eller samboer. Som samboer anses man som enslig med egen formue og gjeld med mindre annet er bestemt. Dermed blir det slik at alt man kjøper, eier man. Som samboere er det derfor lurt å sette opp en samboerkontrakt hvor man blir enige om hvem som eier hva og hvilken andel, samt fordelingen av felles gjeld.
Som gift, er det Ekteskapsloven som gjelder. Her er hovedregelen at man har felleseie på alt man har opparbeidet seg av verdier i ekteskapet, i tillegg til ansvar for felles gjeld. Unntaket er pensjon, arv og det man hadde med seg inn i ekteskapet. Dette regnes som særeie og holdes utenfor delingen med mindre annet er spesifisert i en ektepakt. Den dagen man flytter ut eller fylkesmannen mottar separasjonssøknaden, opphører reglene for felles verdier og gjeld, og man regnes som enslig igjen. Denne datoen kalles for skjæringstidspunktet, og alt man pådrar seg av gjeld etter dette er man ansvarlig for selv.
Vær oppmerksom på at all gjeld – også gjeld som kun er tatt opp av den ene parten – vil trekkes fra felles formue i et ekteskap før det resterende fordeles likt. Man kan dermed ende opp med å måtte betale ned et lån man ikke var klar over ved en skilsmisse i form av lavere verdigrunnlag.
Hvordan ta kontroll over økonomien etter et samlivsbrudd
Etter du har gjennomgått et brudd, bør du sette opp et nytt budsjett for deg selv. Se hvor du kan gjøre kutt, og sett det du eventuelt måtte ha i overskudd inn på en buffer- og sparekonto.
Om det er bestemt at du skal beholde boligen, bør du sjekke hvilke muligheter du har for å få bedre rente og vilkår. Ved å søke om lån via Uno Finans trenger du bare sende én søknad, så sammenligner vi et stort utvalg banker for deg.
Bruk gjerne vår lånekalkulator for å se hvor mye du kan låne, og hva lånet vil koste deg i måneden.
Du bør også sjekke:
- Skattekortet ditt. Kanskje du nå er i en annen skatteklasse. I tillegg bør du være nøye ved gjennomgang av neste skattemelding.
- Forsikringene dine. Her bør både uføreforsikring justeres og mottaker av livsforsikring endres.
- Om du har rett på boligstøtte, underholdningsbidrag eller andre stønader.