Personlig konkurs - Hva skjer nå?

Personlig konkurs - Hva skjer nå?

Er du personlig konkurs og lurer på veien videre? Her får du informasjon om hva det betyr å gå personlig konkurs, og hvilke rettigheter og plikter du har.

Hva betyr personlig konkurs?

Personlig konkurs betyr at du ikke lenger har økonomien til å betale det du skylder av gjeld. Som oftest innebærer det at eiendeler og eiendom selges eller auksjoneres bort med tvang for å dekke gjelden. I utgangspunktet kan man beholde vanlig lønn- og pensjonsinntekt ved en personlig konkurs, men namsmannen kan også pålegge deg tvungent lønnstrekk eller tvungen gjeldsordning.

Man mister råderett over alle sine eiendeler umiddelbart etter at tingretten har avsagt kjennelse om åpning av konkurs. Det betyr at bobestyrer (som oftest en advokat) tar over disponeringen av all formue, bankkontoer, biler og fast eiendom. Arv eller gaver vil også kunne gå inn i konkursboet med mindre man velger å gi avslag på disse.

Om du driver et enkeltpersonforetak, er det også mulig å gå personlig konkurs da du er personlig ansvarlig for all gjeld som er i foretaket. Konkursen meldes inn til tingretten hvor enkeltpersonforetaket er registrert.

Du kan lese mer om konkurs i enkeltpersonforetak på Altinn sine sider her

Hvilke lover og regler gjelder ved personlig konkurs?

I Norge er det konkursloven som regulerer selve gjennomføringen av gjeldsforhandlinger og konkurs, mens dekningsloven regulerer hva en kreditor kan ta beslag i. Dekningsloven dekker også gjeldsforhandling og offentlig skifte av dødsbo hvor det ikke er midler til å dekke det den avdøde skylder.

En konkurs kunngjøres i Norsk Lysningsblad og lokal presse. I tillegg registreres den i Konkursregisteret. På Sivilrettsforvaltningens nettsider kan du lese mer om dine rettigheter og plikter som skyldner når du har gått personlig konkurs.

Har du gjeldsproblemer? Se våre tips til hvordan å få en bedre økonomi

Gjeldsordning når man er personlig konkurs

En gjeldsordning er en avtale mellom deg som skyldner og kreditorene dine om å nedbetale mest mulig gjeld. Som oftest varer avtalen i 5 år, deretter vil den resterende gjelden slettes. En gjeldsordning kan være frivillig eller tvungen.

Personlig konkurs skiller seg fra gjeldsordning ved at man fortsatt er ansvarlig for å tilbakebetale all restgjeld etter konkursbehandlingen er avsluttet. Gjeldsordning er dermed ofte en bedre løsning når man har problemer med økonomien.

Om du fortsatt har økonomiske problemer etter en konkurs, kan du utarbeide et forslag til frivillig gjeldsordning med dine kreditorer som legges frem for namsmannen som vil påse at ordningen ikke er i strid med loven. Forslaget kan for eksempel innebære at kreditorene dine helt eller delvis gir avkall på renter og omkostninger, eller at gjelden faller bort helt eller delvis etter utløpet av gjeldsordningsperioden.

Hvis du ikke kommer til enighet med kreditorene dine, kan du begjære tvungen gjeldsordning. Namsmannen vil da sette opp et månedlig budsjett du må forholde deg til basert på forskrift om livsoppholdssatser, og alle ekstra midler vil gå til kreditorene dine. Som hovedregel kan man kun benytte seg av gjeldsordning én gang i livet.

LånebeløpInntil 800 000 kr
Nedbetalingstid1 15 år
Velg lån
Månedlig besparelse tar utgangspunkt i at du refinansierer ett eller flere kredittkort og forutsetter lik nedbetalingstid. Månedskostnaden på kredittkort beregnes av gjennomsnittlig effektive rente, fra samtlige kredittkorttilbydere, slik den fremgår på Finansportalen.no. Besparelsen er basert på følgende renteeksempel: Nominell rente 10.10%, effektiv rente 10.86%, 300 000kr, o/10 år, kostnad 181 338. Totalt 481 338

Flere artikler

Lån på dagen

Lån på dagen

Før tok det lang tid å få lån, men slik er det heldigvis ikke lenger. Nå kan du låne penger på dagen – til og med på bare noen timer! Har du behov for penger raskt, kan et lån på dagen uten sikkerhet være løsningen. Se hvordan du går frem for å søke, samt fordeler og ulemper ved å benytte deg av denne muligheten.

Les artikkelen
Når kommer namsmannen på døra?

Når kommer namsmannen på døra?

Om du har fått et varsel om tvangssalg eller tilbakelevering, vil namsmannen kunne oppsøke deg der du bor eller arbeider for å hente inn eiendelen. Namsmannen vil deretter selge eiendelen, så sant salgssummen er høyere enn kostnadene ved gjennomføring.

Les artikkelen
Hva er forbrukslån?

Hva er forbrukslån?

Vi har alle havnet i en situasjon der vi behøver penger raskt. Enten det er for å dekke uforutsette utgifter, gjøre ferdig oppussingen eller bestille en ny opplevelse, er det ikke alltid man har de nødvendige midlene tilgjengelig når behovet oppstår. Alternativet vil da være å låne penger uten sikkerhet, og et forbrukslån kan være løsningen. Men hva er forbrukslån og hva skiller det fra andre typer lån?

Les artikkelen
Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Uansett om det er grunnet bortfall av inntekt, økte og uforutsette utgifter eller høyt forbruk; gjeldsproblemer kan ramme hvem som helst. For mange føles situasjonen uoverkommelig og fører til mye stress og bekymringer, men det finnes råd!

Les artikkelen
Refinansiering uten sikkerhet

Refinansiering uten sikkerhet

Har du gjeld og kreditter hos flere aktører som gjør at regningene bare hoper seg opp? Da kan refinansiering uten sikkerhet hjelpe deg å få en ryddigere økonomi. Faktisk kan du også spare penger og få bedre betingelser ved å samle alle smålån i ett og samme lån. Hos Uno Finans kan vi tilby refinansiering uten sikkerhet opptil 800 000 kroner.

Les artikkelen
Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Hva er inkasso? Og hva skjer egentlig i en inkassoprosess? Her får du en oversikt over inkassoregler, fra du mottar første purring til betalingsanmerkning og tvangsfullbyrdelse av utestående krav.

Les artikkelen
Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering? Refinansiering av både boliglån og forbrukslån er spesielt vanlig for å få litt bedre orden på økonomien. Men hva betyr det, og når bør man refinansiere gjeld?

Les artikkelen