Hva er inkasso? Og hva skjer egentlig i en inkassoprosess? Her får du en oversikt over inkassoregler, fra du mottar første purring til betalingsanmerkning og tvangsfullbyrdelse av utestående krav.
Inkasso er inndrivning av forfalte regninger og pengekrav. En fordring som ikke blir betalt, vil lovlig kunne kreves inn med gebyrer og forsinkelsesrenter når man følger korrekt inkassoprosess. Den opprinnelige kreditoren eller selgeren kan selv velge å kreve inn beløpet, eller sende kravet videre til et inkassobyrå.
Inkassoregler for korrekt inkassoprosess
Kreditor må alltid oppfylle følgende krav for å kunne kreve gebyrer og forsinkelsesrenter i en inkassoprosess:
Sende gyldig faktura med forfallsdato.
Sende skriftlig varsel om inkasso med 14 dagers betalingsfrist (tidligst 14 dager etter at opprinnelig faktura forfalt om de ønsker å ta purregebyr). Inkassovarselet kan sendes dagen etter forfall uten andre purringer på forhånd. Det er kun lov å kreve to purregebyr, enten for en purring og ett inkassovarsel, eller for to purringer.
Sende skriftlig betalingsoppfordring med 14 dagers betalingsfrist (tidligst 14 dager etter inkassovarsel). Dette kan gjøres på egenhånd, men de fleste vil få et inkassobyrå til å kreve inn utestående fordringer for seg.
Sende varsel om tvangsfullbyrdelse av kravet. Det må gå minst 14 dager fra varselet er sendt til utleggsbegjæringen kan sendes videre til namsmannen.
Sende begjæring om utleggsforretning til namsmannen. Når utleggsforretningen er gjennomført vil man få en betalingsanmerkning.
Kreditor må sørge for tydelig kommunikasjon under hele inkassoprosessen. Det skal alltid fremkomme hva kravet gjelder, og hvor mye man skylder. Et inkassovarsel skal være tydelig merket med “Inkassovarsel” eller “Varsel om inkasso”. Ønsker du å vite mer om hvilke inkassoregler som gjelder? Se mer på Lovdata sine sider.
Om du får en purring eller et inkassovarsel med forsinkelsesgebyr, kan det være greit å vite at Finansdepartementet setter en maksimal sats for denne rentesatsen årlig. Sjekk gjerne om forsinkelsesgebyret stemmer ved å bruke Regjeringens kalkulator for forsinkelsesrente her.
Hvordan unngå at en regning går til inkasso?
For å unngå inkasso, er det viktig at alle regninger betales i tide. Det er også viktig å si fra skriftlig så raskt som mulig om man mottar en faktura som ikke er korrekt. Her er noen gode huskeregler:
Sørg for å åpne og lese alle brev du mottar, og enten videresende post når du drar på ferie eller få noen du stoler på til å åpne posten for deg når du ikke er hjemme.
Sjekk at viktige beløp blir trukket fra konto slik at du vet at de er betalt.
Om du har glemt å betale en regning, så betal den så raskt du kommer på det og gi kreditor beskjed umiddelbart om at faktura er betalt slik at de ikke sender kravet videre til inkasso.
Sett opp AvtaleGiro i banken for alle faste regninger.
Be om eFaktura for alle andre regninger, og be om varsling på SMS eller e-post hver gang du mottar en regning.
Finnes det et inkassoregister hvor jeg kan se alle ubetalte regninger
Det er kredittopplysningsbyråene som har oversikt over inkasso og betalingsanmerkninger. På Datatilsynets nettsider kan du se en oversikt over selskapene som er gitt konsesjon til å drive med kredittopplysning.
Du kan også sjekke hva du har av usikret gjeld og få en oversikt over alle forbrukslån, kredittkort og inkasso/betalingsanmerkninger på Uno Score. Tjenesten er gratis og gir deg i tillegg tilgang til kredittscoren din.
Kan man søke lån med inkasso?
Ja, du kan søke lån selv om du har betalingsanmerkninger og regninger som har gått til inkasso. Uno Finans samarbeider med et stort utvalg banker som spesialiserer seg på å gi lån til personer som er i en utfordrende økonomisk situasjon.