Å spare opp en buffer er viktigere enn noen gang. Men med en stadig strammere økonomi, er det desto vanskeligere. Her er våre beste råd til hvordan du sparer opp en bufferkonto og hvor mye du bør ha på kontoen.
Hva er bufferkonto?
Alle opplever uventede hendelser iblant. Det kan være en vaskemaskin som ryker, en knust mobiltelefon, akutt tannpine eller en overraskende dyr strømregning. En bufferkonto skal hjelpe deg å håndtere slike uforutsette utgifter. Når du har spart opp et visst beløp på kontoen, har du en økonomisk sikkerhet dersom noe uventet skulle skje.
Hvor mye bør du ha på bufferkonto?
Det klassiske rådet er at man bør ha en buffer som tilsvarer én til tre månedslønner. Hvis du har høy inntekt, lite utgifter og få eiendeler, holder det gjerne med én månedslønn. Har du derimot lav inntekt, høye utgifter og mange eiendeler, bør du ha en bufferkonto på to-tre månedslønner.
Hvor mye du bør ha på bufferkonto varierer med andre ord av hvor mye du tjener, forbruket ditt og livssituasjonen du er i. Her er noen eksempler på beløper det kan lønne seg å ha på sparekonto i ulike livssituasjoner:
Unge og studenter: Fra 5 000 kroner til 15 000 kroner For unge og studenter kan det være lurt å ha en økonomisk buffer til hjemreise, et tannlegebesøk, en knust telefon eller diverse utgifter i forbindelse med leie av bolig.
Voksne uten barn: Fra 15 000 kroner til 25 000 kroner Voksne uten barn kan ha behov for en buffer i tilfelle en hvitevare skulle bli ødelagt, bilen trenger reparasjon eller strømregningen blir høyere enn forventet.
Par med barn: Fra 40 000 kroner til 60 000 kroner Par med barn bør ha en bufferkonto som både kan dekke utgifter som er nevnt ovenfor, i tillegg til kostnader knyttet til barna. De trenger plutselig nye klær, nytt utstyr eller penger i forbindelse med ulike aktiviteter. Merk at yngre barn krever mindre enn eldre barn, så det kan være lurt å øke bufferen over tid.
Godt voksne: Fra 20 000 kroner til 40 000 kroner Selv om barna har flyttet ut, er det fremdeles mange uforutsette utgifter som kan dukke opp for godt voksne. Huset, hytta eller fritidsboligen kan ha behov for vedlikehold eller ulike helseutfordringer kan oppstå.
Hvordan bygge opp en buffer?
Uavhengig av livssituasjonen du er i, er det alltid lurt å spare opp en økonomisk buffer. Her er tips til hvordan du kommer i gang med buffersparingen:
1. Sett et mål Start med å finne ut hvor stor bufferkontoen skal være. Få oversikt over alle inntekter og utgifter, og tenk deretter over hvilke eiendeler som kan gå i stykker eller hvilke situasjoner som kan kreve at du har noen ekstra penger i bakhånd.
2. Åpne en konto En bufferkonto kan åpnes i hvilken som helst bank. Vær imidlertid oppmerksom på at du velger en kontotype som ikke låser pengene, men at de er tilgjengelige ved behov. Hvis du ønsker at pengene skal stå og vokse over tid, bør du velge en sparekonto med god rente.
3. Spar jevnlig For å få fart på buffersparingen, gjelder det å spare litt hver måned. Det enkleste er å sette opp et fast sparetrekk dagen du får lønn. Da går sparingen automatisk, uten at du merker noe særlig til det.
Spare eller betale ned lån?
Hvis du har mange utgifter og flere lån, kan det være vanskelig å vite hvordan du skal prioritere sparingen. Det mest lønnsomme er å kombinere nedbetaling og sparing. Hvis du klarer å betale ned på gjelden din samtidig som du sparer, vil du enklere kunne opprettholde en trygg og stabil økonomi.
Har du imidlertid høy kredittkortgjeld eller flere forbrukslån, bør du prioritere nedbetaling av disse først. Slike lån har ofte høy rente og koster mye over tid.
Alternativt kan du samle alle smålån i ett refinansieringslån. Det vil kunne gi deg bedre rente, mindre gebyrer og full oversikt, slik at du får mulighet å kombinere nedbetaling og sparing på bufferkonto.
Det er ikke hvor mye du sparer som betyr mest, men at du faktisk sparer. Selv små beløp kan vokse betydelig over tid!