Hva er betalingsevne, og hvordan kan du forbedre den?

Hva er betalingsevne, og hvordan kan du forbedre den?

Betalingsevne, også kjent som betjeningsevne, blir ofte brukt i sammenheng med opptak av lån og sier noe om din evne til å håndtere gjeld. Her forklarer vi deg hva betalingsevne er og hvordan du kan forbedre den.

Hva menes med betalingsevne?

Betalingsevne er rett og slett evnen til å betale. Når du søker lån, er bankene forpliktet til å vurdere om du har tilstrekkelig betjeningsevne for å håndtere mer gjeld. Betalingsevnen din vil avsløre hvor store ekstrakostnader økonomien din tåler.

Hvordan beregnes betalingsevne?

I hvor stor grad du evner å betjene et nytt lån, avhenger av hvor mye inntekt du har i forhold til utgifter. For å vurdere betalingsevnen din, ser bankene på følgende faktorer:

1. Inntekter: Lønn, pensjon, trygd og andre inntektskilder.

2. Utgifter: Telefon, strøm, mat, transport, forsikringer og andre faste månedlige kostnader.

3. Eksisterende gjeld: Boliglån, billån, studielån og kreditt- og forbruksgjeld.

Det er viktig at du som låntaker har evne til å betale alle nødvendige utgifter, og samtidig har penger igjen til livsopphold. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har utarbeidet et referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Denne blir gjerne brukt som pekepinn når bankene vurderer låntagers betjeningsevne.

Krav til betjeningsevne

I Norge må bankene forholde seg til Utlånsforskriften. Denne forskriften setter krav til hvor mye du kan låne basert på inntekt og gjeld. Hovedregelen er:

  • Du kan ikke låne mer enn fem ganger inntekt.

Det vil si at hvis du tjener 500 000 kroner, kan du maksimal låne 5 x 500 000 kroner = 2 500 000 kroner.

Merk at forskriften gir bankene mulighet til å utvise skjønn i enkelte tilfeller. For boliglån kan de avvike fra reglene i 10 prosent av utlånene, med unntak i Oslo, hvor denne andelen er begrenset til maksimalt 8 prosent. For forbrukslån er fleksibilitetskvoten 5 prosent i hele landet.

For søknader om boliglån, kreves det også at du tåler en renteøkning på 3 prosentpoeng fra dagens nivå eller minimum en rente på 7 prosent.

Forbedre betalingsevnen

En god betjeningsevne indikerer at du har en stabil økonomi og kan håndtere et lån uten problemer. Hvis du trenger penger, men får ikke lån er det et tegn på at betalingsevnen din er lav, og det kan være lurt å gjøre noen grep for å forbedre betalingsevnen din:

- Reduser utgifter: Start med å lage en detaljert oversikt over inntekter og utgifter. Det vil gi deg god innsikt i egen økonomiske situasjon og kan hjelpe deg å finne ut hvor du kan kutte kostnader. Se etter abonnementer du kan si opp, sammenlign lånevilkår eller prøv å forhandle frem bedre avtaler med diverse leverandører.

- Skap ekstra inntekt: Videre kan det være lurt å se etter muligheter for å skaffe ekstra inntekt. Selg brukte klær og utstyr du ikke lenger trenger, lei ut tingene dine, invester i fond og aksjer, gjør et frilansoppdrag eller finn en ekstrajobb. Her er det mange muligheter.

- Refinansier: Sliter du med kredittkortgjeld, forbrukslån eller andre dyre smålån? Da kan det være mye å spare på å samle og refinansiere gjelden. Refinansiering gir deg mulighet til å få lavere renter og dermed reduserte månedlige kostnader. Det gir deg også bedre oversikt og kontroll over økonomien.

Få hjelp til å forbedre din betalingsevne

Uno Finans tilbyr gratis og uforpliktende sammenligning av lån. Vi henter inn lånetilbud fra flere ulike banker, slik at du finner refinansieringslånet med de beste betingelsene for deg og ditt behov. Du trenger kun å sende én søknad, så fikser vi resten.

Ta grep for å styrke din betalingsevne og skap en tryggere økonomisk fremtid!

LånebeløpInntil 800 000 kr
Nedbetalingstid1 15 år
Velg lån
Månedlig besparelse tar utgangspunkt i at du refinansierer ett eller flere kredittkort og forutsetter lik nedbetalingstid. Månedskostnaden på kredittkort beregnes av gjennomsnittlig effektive rente, fra samtlige kredittkorttilbydere, slik den fremgår på Finansportalen.no. Besparelsen er basert på følgende renteeksempel: Nominell rente 10.10%, effektiv rente 10.86%, 300 000kr, o/10 år, kostnad 181 338. Totalt 481 338

Flere artikler

Lån på dagen

Lån på dagen

Før tok det lang tid å få lån, men slik er det heldigvis ikke lenger. Nå kan du låne penger på dagen – til og med på bare noen timer! Har du behov for penger raskt, kan et lån på dagen uten sikkerhet være løsningen. Se hvordan du går frem for å søke, samt fordeler og ulemper ved å benytte deg av denne muligheten.

Les artikkelen
Når kommer namsmannen på døra?

Når kommer namsmannen på døra?

Om du har fått et varsel om tvangssalg eller tilbakelevering, vil namsmannen kunne oppsøke deg der du bor eller arbeider for å hente inn eiendelen. Namsmannen vil deretter selge eiendelen, så sant salgssummen er høyere enn kostnadene ved gjennomføring.

Les artikkelen
Hva er forbrukslån?

Hva er forbrukslån?

Vi har alle havnet i en situasjon der vi behøver penger raskt. Enten det er for å dekke uforutsette utgifter, gjøre ferdig oppussingen eller bestille en ny opplevelse, er det ikke alltid man har de nødvendige midlene tilgjengelig når behovet oppstår. Alternativet vil da være å låne penger uten sikkerhet, og et forbrukslån kan være løsningen. Men hva er forbrukslån og hva skiller det fra andre typer lån?

Les artikkelen
Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Uansett om det er grunnet bortfall av inntekt, økte og uforutsette utgifter eller høyt forbruk; gjeldsproblemer kan ramme hvem som helst. For mange føles situasjonen uoverkommelig og fører til mye stress og bekymringer, men det finnes råd!

Les artikkelen
Refinansiering uten sikkerhet

Refinansiering uten sikkerhet

Har du gjeld og kreditter hos flere aktører som gjør at regningene bare hoper seg opp? Da kan refinansiering uten sikkerhet hjelpe deg å få en ryddigere økonomi. Faktisk kan du også spare penger og få bedre betingelser ved å samle alle smålån i ett og samme lån. Hos Uno Finans kan vi tilby refinansiering uten sikkerhet opptil 800 000 kroner.

Les artikkelen
Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Hva er inkasso? Og hva skjer egentlig i en inkassoprosess? Her får du en oversikt over inkassoregler, fra du mottar første purring til betalingsanmerkning og tvangsfullbyrdelse av utestående krav.

Les artikkelen
Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering? Refinansiering av både boliglån og forbrukslån er spesielt vanlig for å få litt bedre orden på økonomien. Men hva betyr det, og når bør man refinansiere gjeld?

Les artikkelen