Det finnes mange begreper knyttet til å låne penger, og to av dem er nominell og effektiv rente. Men hva er egentlig forskjellen på de to, og hvorfor har man begge deler? Her finner du ut av hva disse rentene har å bety for deg.
Hva er effektiv rente?
Den effektive renten er den kostnaden du faktisk betaler for lånet ditt. Den inkluderer med andre ord renten på lånet ditt i tillegg til alle andre gebyrer og tilleggskostnader som følger med. Hos de fleste banker er dette som oftest et etableringsgebyr og et termingebyr, men størrelsen på disse vil variere fra bank til bank.
Hva er forskjell på effektiv og nominell rente?
Det er mange som er forvirret over forskjellen på nominell og effektiv rente. De er begge renter som forbindes med et lån, og de er begge noe det er lurt å sette seg inn i.
Du har kanskje lagt merke til at den effektive renten alltid er høyere enn den nominelle? Dette er fordi at mens den effektive renten inkluderer renten på lånet pluss alle andre kostnader, gjør ikke den nominelle renten dette. Den nominelle renten representerer kun renten på lånet ditt.
Lurer du på kostnaden på lånet, må du altså passe på at du alltid ser på den effektive renten. Når banker reklamerer for renter, er det nemlig stort sett den nominelle renten de benytter, og er du ikke klar over dette, kan du få deg en ubehagelig overraskelse når nedbetalingstiden begynner.
Hva er egentlig renter og hvorfor må man betale det?
Renter er det som til syvende og sist avgjør hvor mye lånet faktisk vil koste. Med andre ord: Hvis du har et lån, må du betale renter. Du kan se på det som en slags leiekostnad – du betaler banken litt hver måned for at du får låne penger av dem.
Renter vil variere fra bank til bank, og bestemmes alltid individuelt, blant annet på bakgrunn av
- lånebeløp
- type lån
- din betjeningsevne
- inntekten din
- nedbetalingstid
Hva er forskjellen på effektiv rente boliglån versus forbrukslån?
Definisjonen på effektiv rente er den samme uansett om du tar opp boliglån eller forbrukslån. Forskjellen mellom effektiv rente på boliglån og på andre lån ligger i størrelsen på rentekostnadene – den effektive renten er nemlig større ved mindre lån.
Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, altså finnes det ingen krav for at du må ta pant i bolig eller hytte for å kunne få et slikt lån. Dette betyr imidlertid at bankene tar en større risiko ved å låne deg penger, de har ingen garanti for at du kan betale tilbake beløpet de låner deg, og derfor er den nominelle renten som oftest høy ved slike lån. Dette betyr at også den effektive renten høyere ved forbrukslån enn ved boliglån.
En annen grunn til at den effektive renten viser seg å være større ved mindre lån, er at etablerings- og termingebyrer er de samme uavhengig av størrelsen på lånet.
Hvordan regne ut effektiv rente på et lån?
Siden renter alltid settes individuelt og varierer fra bank til bank, vil du ikke kunne vite hva slags rente du får før du har snakket med banken eller allerede søkt lån. Ønsker du imidlertid å finne ut den omtrentlige effektive renten på lånet du har lyst på, er den mest effektive måten å benytte en lånekalkulator.
Hvis du ønsker å regne på den effektive renten manuelt, er det enklest å beregne den årlige effektive renten på et lån. For å gjøre dette må du vite lånebeløpet, den nominelle renten, termingebyr, antall terminer per år og eventuelle andre kostnader som er forbundet med lånet.
Hvordan få best rente på ditt lån?
Det er banken som har siste ordet hva gjelder hvilken rente du får. Til en viss grad kan du imidlertid selv påvirke hvor stor denne blir. For eksempel vil en god kredittscore være med å påvirke rentesatsen, så sørg for at du ikke har noen utestående betalinger. Samtidig betyr større lånebeløp ofte lavere rente. Det gjør også kortere nedbetalingstid.
For å finne lånet med den beste renten du kan få, bør du sammenligne tilbud fra de ulike bankene. Vi i Uno Finans gjør denne jobben for deg – alt du trenger å gjøre er å sende oss én søknad, så sender vi den videre til flere av bankene vi samarbeider med. Å søke er helt gratis og uforpliktende, og du trenger ikke å benytte deg av tilbudet du får hvis du ikke ønsker det.