Tvangssalg av bolig er en rettslig prosess hvor en eiendom selges for å dekke gjeld eller manglende betaling. Det er tingretten som beslutter og gjennomfører tvangssalg av eiendommen når det foreligger et gyldig tvangsgrunnlag.
Det er mange grunner til at en bolig kan bli begjært tvangssolgt. Manglende betaling av felleskostnader, mislighold av boliglån eller uenighet om fordeling av eiendeler ved en skilsmisse kan alle føre til ufrivillig salg av boligen. Norges Domstoler deler tvangsgrunnlagene inn i følgende tre hovedgrupper:
- Lovbestemte krav som arveavgift og kommunale avgifter.
- Krav fastsatt av en domstol.
- Krav som bygger på avtale eller gjeldsbrev.
Før en bolig kan bli begjært tvangssolgt, må kreditor gjennom en lengre inndrivelsesprosess. Etter du har mottatt begjæring om tvangssalg, vil kreditor kunne realisere pantet ved å kreve boligen solgt. Om tingretten anser vilkårene for tvangssalg som oppfylt, vil eiendommen bli taksert og lagt ut for salg.
Les mer: Inkassogjeld? Bli kvitt dyr gjeld ved å refinansiere
Tingretten bruker vanligvis en eiendomsmegler eller advokat til å utføre tvangssalget, og selve salgsprosessen er veldig likt frivillig salg av bolig. Men som kjøper har man ikke samme rettigheter som ved tradisjonelle boligsalg. Dette medfører større risiko for kjøper, som igjen gjør at prisen ofte blir lavere enn om man hadde solgt boligen frivillig.
Når boligen er solgt, vil du miste eiendomsretten til boligen og må flytte ut innen en viss tid. Du har rett til å bo i boligen frem til ny eier overtar. Om det er penger til overs fra salget etter at omkostninger og gjeld er dekket, vil du kunne beholde overskuddet.
Hvordan unngå tvangssalg av bolig?
Den enkleste måten å unngå et tvangssalg av eiendommen på, er å betale det du skylder. Du kan også protestere på tvangssalget innen én måned fra du fikk begjæringen forkynt for deg, men da er det samtidig anbefalt at du får hjelp av en advokat.
Den beste løsningen for å unngå tvangssalg av boligen er dermed å gå i dialog med den du skylder penger. Be om en betalingsavtale, se på mulighetene for å selge boligen selv, eller undersøk om det er mulig å refinansiere ved å søke om et omstartslån som lar deg betale ned gjelden. Kommunene har også mulighet til å hjelpe deg med et såkalt startlån til refinansiering.
Uno Finans samarbeider med banker som spesialiserer seg på å hjelpe folk med økonomiske problemer, slik at du kan søke om lån selv om du har betalingsanmerkninger.