Gjeldsgrad

Gjeldsgrad

Gjeldsgrad gir et bilde av din økonomiske situasjon og evnen du har til å håndtere gjeld. Skal du søke lån, er det en fordel at den er lav. Les mer om gjeldsgrad og hvordan redusere den her.

Hva er gjeldsgrad?

Gjeldsgrad er forholdet mellom total gjeld og årsinntekt. Dersom du søker lån, vil banken vurdere dette før du får et lånetilbud. Hvor mye gjeld du har i forhold til inntekt påvirker blant annet hvor mye du får i lån og hvilke rentebetingelser du blir tilbudt.

Hvordan beregne gjeldsgrad?

Formelen for gjeldsgrad er enkel:

1. Finn summen av all gjeld: Det inkluderer lån, kredittkortgjeld og annen gjeld du har.
2. Regn ut din årlige bruttoinntekt: Det vil si lønnen du får før skatt.
3. Del total gjeld på årlig bruttoinntekt: Gjeldsgrad = Gjeld / Årsinntekt

Eksempel

Hvis du har en årlig bruttoinntekt på 500 000 kroner og en samlet gjeld på 2,5 millioner kroner, vil gjeldsgraden din være 5.

Er du usikker på hvor mye usikret gjeld du har, kan du sjekke Gjeldsoversikt hos Uno Score. Tjenesten gir deg full oversikt over kredittkortgjeld, forbrukslån og andre tilgjengelige rammer – helt gratis!

Hva er høy gjeldsgrad?

I Norge er det Utlånsforskriften som legger føringer for bankenes utlånspraksis. Per i dag sier forskriften at man ikke skal ha mer gjeld enn fem ganger inntekt. Det betyr at bankene normalt sett ikke kan gi deg lån hvis gjeldsgraden din er over 5.

Slik reduserer du gjeldsgraden

Hvis du ønsker å kjøpe bolig, men har for mye gjeld, kan du ha en medlåntaker på lånet. Da vil gjelden fordeles mellom dere, og dermed bli lavere per person. Det samme gjelder hvis du låner med kausjonist.

En annen mulighet er å betale ned usikret gjeld. Har du flere dyre smålån kan det lønne seg å samle disse i ett lån. Du kan også få bedre betingelser ved å refinansiere gjeld til en annen bank. Pengene du sparer kan gå til nedbetaling av gjeld, slik at gjeldsgraden blir lavere.

Har du lite gjeld, men får fremdeles ikke lån?

Det er ikke bare gjeldsgraden som avgjør om du får lån eller ikke. Bankene må også ta stilling til andre kriterier, blant annet:

  • Betjeningsevne: Hvor mye du sitter igjen med av månedslønnen etter at faste utgifter er trukket fra (bil, barn, bolig osv.). Med SIFOs kalkulator kan du regne ut ditt eget budsjett.
  • Belåningsgrad: Søker du boliglån, kan ikke lånebeløpet overstige 85 % av boligens verdi. Det vil si at du må ha minst 15 % egenkapital.
  • Kredittvurdering: Evnen din til å betjene mer lån basert på inntekt, gjeld og betalingshistorikk.

Har du betalingsanmerkning vil de fleste bankene gi deg avslag, uavhengig av gjeldsgraden din. I Uno Finans samarbeider vi imidlertid med banker som er villige til å hjelpe å få lån med inkasso.

Det er uforpliktende og helt gratis å søke lån hos oss! 

LånebeløpInntil 800 000 kr
Nedbetalingstid1 15 år
Velg lån
Månedlig besparelse tar utgangspunkt i at du refinansierer ett eller flere kredittkort og forutsetter lik nedbetalingstid. Månedskostnaden på kredittkort beregnes av gjennomsnittlig effektive rente, fra samtlige kredittkorttilbydere, slik den fremgår på Finansportalen.no. Besparelsen er basert på følgende renteeksempel: Nominell rente 10.10%, effektiv rente 10.86%, 300 000kr, o/10 år, kostnad 181 338. Totalt 481 338

Flere artikler

Lån på dagen

Lån på dagen

Før tok det lang tid å få lån, men slik er det heldigvis ikke lenger. Nå kan du låne penger på dagen – til og med på bare noen timer! Har du behov for penger raskt, kan et lån på dagen uten sikkerhet være løsningen. Se hvordan du går frem for å søke, samt fordeler og ulemper ved å benytte deg av denne muligheten.

Les artikkelen
Når kommer namsmannen på døra?

Når kommer namsmannen på døra?

Om du har fått et varsel om tvangssalg eller tilbakelevering, vil namsmannen kunne oppsøke deg der du bor eller arbeider for å hente inn eiendelen. Namsmannen vil deretter selge eiendelen, så sant salgssummen er høyere enn kostnadene ved gjennomføring.

Les artikkelen
Hva er forbrukslån?

Hva er forbrukslån?

Vi har alle havnet i en situasjon der vi behøver penger raskt. Enten det er for å dekke uforutsette utgifter, gjøre ferdig oppussingen eller bestille en ny opplevelse, er det ikke alltid man har de nødvendige midlene tilgjengelig når behovet oppstår. Alternativet vil da være å låne penger uten sikkerhet, og et forbrukslån kan være løsningen. Men hva er forbrukslån og hva skiller det fra andre typer lån?

Les artikkelen
Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Gjeldsproblemer? Få hjelp til en bedre økonomi

Uansett om det er grunnet bortfall av inntekt, økte og uforutsette utgifter eller høyt forbruk; gjeldsproblemer kan ramme hvem som helst. For mange føles situasjonen uoverkommelig og fører til mye stress og bekymringer, men det finnes råd!

Les artikkelen
Refinansiering uten sikkerhet

Refinansiering uten sikkerhet

Har du gjeld og kreditter hos flere aktører som gjør at regningene bare hoper seg opp? Da kan refinansiering uten sikkerhet hjelpe deg å få en ryddigere økonomi. Faktisk kan du også spare penger og få bedre betingelser ved å samle alle smålån i ett og samme lån. Hos Uno Finans kan vi tilby refinansiering uten sikkerhet opptil 800 000 kroner.

Les artikkelen
Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Inkasso: Fra purring og inkassovarsel til betalingsanmerkning

Hva er inkasso? Og hva skjer egentlig i en inkassoprosess? Her får du en oversikt over inkassoregler, fra du mottar første purring til betalingsanmerkning og tvangsfullbyrdelse av utestående krav.

Les artikkelen
Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering? Refinansiering av både boliglån og forbrukslån er spesielt vanlig for å få litt bedre orden på økonomien. Men hva betyr det, og når bør man refinansiere gjeld?

Les artikkelen